Elárulta a kormány, mire költik az igénylők a CSOK Pluszt

Elárulta a kormány, mire költik az igénylők a CSOK Pluszt

2024-05-14 13:31:46

A befogadott kérelmek száma alapján az igénylő házaspárok 87 százaléka használt lakóingatlant vásárol a januárban bevezetett CSOK Plusz segítségével, az új lakások aránya 13, a bővítésé pedig 1 százalék – közölte a családügyi államtitkár egy mai sajtótájékoztatón.


A 2024. január 1-jétől elérhető CSOK Plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) ülését követő doorstep sajtótájékoztatón. Megismételte, amit korábban is elmondott:

  

"A FEBRUÁRI VÉGI ADATOK SZERINT CSAKNEM 2000 IGÉNYLÉS ÉRKEZETT BE A PÉNZINTÉZETEKHEZ, AMELY FELFUTÁSÁBAN UGYANAZT A MEREDEKSÉGET MUTATJA, MINT A 2015-BEN BEVEZETETT CSOK."


A kormány és a Magyar Bankszövetség által eddig ismertetett számok alapján havonta mintegy ezren igénylik az új kamattámogatott hitelt, így időarányosan teljesülni látszik a kormány 12 ezer igénylőről szóló novemberi becslése, ami az eddig tapasztalt 25-26 millió forintos átlagösszeg alapján 300 milliárd forint feletti éves kihelyezést jelenthet. 


A CSOK Plusz nem más, mint egy házaspárok által igénybe vehető

  • egy államilag kamattámogatott, legfeljebb 3%-os fix kamatozású, legfeljebb 50 milliós összegű lakáshitel
  • és a hozzá járó 10-10 millió forintos tartozás-elengedés, amelyet a második és harmadik újonnan születő vagy örökbefogadott gyermek után enged el a hitelből az állam.


Címlapkép: Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára beszél a CSOK Plusz támogatásról tartott sajtótájékoztatón a Kulturális és Innovációs Minisztériumban 2024. február 13-án. MTI/Bruzák Noémi

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Nincsenek további hírek ebben a kategóriában!